Forum Komunitas Online Gunungkidul
 
IndeksJual BeliPortal FKOGKFAQPencarianPendaftaranAnggotaLogin


Share | 
 

 KAJIAN SUFISME JAWA

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down 
Pilih halaman : Previous  1, 2
PengirimMessage
dhoweh212
KorLap
avatar

Lokasi : Batam/S'Pore
Reputation : 0
Join date : 19.05.08

PostSubyek: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Jun 03, 2008 10:41 pm

First topic message reminder :

WEJANGAN SUNAN KALIJAGA


Wejangan Kanjeng Sunan Kalijogo marang Kyai Ageng Bayat Semarang (Sekar Macapat – kanthi Tembang Dandang Gulo).

Urip iku neng ndonya tan lami.
Umpamane jebeng menyang pasar.
Tan langgeng neng pasar bae.
Tan wurung nuli mantuk.
Mring wismane sangkane uni.
Ing mengko aja samar.
Sangkan paranipun.
Ing mengko podo weruha.
Yen asale sangkan paran duk ing nguni.
Aja nganti kesasar.


Yen kongsiho sasar jeroning pati.
Dadya tiwas uripe kesasar.
Tanpa pencokan sukmane.
Separan-paran nglangut.
Kadya mega katut ing angin.
Wekasan dadi udan.
Mulih marang banyu.
Dadi bali muting wadag.
Ing wajibe sukma tan kena ing pati
Langgeng donya akherat.



MANUNGGALING KAWULO LAN GUSTI


Berikut sebagian dari artikel Kejawen yang berjudul : Menggapai Wahyu Dyatmiko karya Ki Sondang Mandali untuk menambah pengetahuan kita.

Dalam ajaran Kejawen ada istilah “Manunggaling Kawula Gusti”. Hal ini sering diartikan bahwa menyatunya manusia (kawula) dengan Tuhan (Gusti). Anggapan bahwa Gusti sebagai personifikasi Tuhan kurang tepat. Gusti (Pangeran, Ingsun) yang dimaksud adalah personifikasi dari Dzat Urip (Kesejatian Hidup), derivate (emanasi, pancaran, tajali) Tuhan.

Hal ini bisa dilihat dari “Wirid 8 Pangkat Kejawen”:

Wejangan panetepan santosaning pangandel, yaiku bubuka-ning kawruh manunggaling kawula-gusti sing amangsit pikukuh anggone bisa angandel (yakin) menawa urip pribadi kayektene rinasuk dening dzate Pangeran (Dzat Urip, Sejating Urip). Pangeran iku ya jumenenge urip kita pribadi sing sejati. Roroning atunggal, sing sinebut ya sing anebut. Dene pangertene utusan iku cahya kita pribadi, karana cahya kita iku dadi panengeraning Pageran. Dununge mangkene : “Sayekti temen kabeh tumeka marang sira utusaning Pangeran metu saka awakira, mungguh utusan iku nyembadani barang saciptanira, yen angandel yekti antuk sih pangapuraning Pangeran”. Menawa bisa nampa pituduh sing mangkene diarah awas ing panggalih, ya urip kita pribadi iki jumenenging nugraha lan kanugrahan. Nugraha iku gusti, kanugrahan iku kawula. Tunggaal tanpa wangenan ana ing badan kita pribadi.

Terjemahannya:

Ajaran pemantapan keyakinan, yaitu pembukanya kawruh (ilmu) “Manunggaling Kawula Gusti” yang memberikan wangsit (petunjuk) keteguhan untuk bisa yakin bahwa hidup kita pribadi sesungguhnya dirasuki Dzatnya Pangeran Pangeran (Dzat Urip, Sejatining Urip). Pangeran itu bertahtanya pada hidup kita yang sejati. Dwitunggal (roroning atunggal) yang disebut dan yang menyebut. Sedangkan pengertian utusan itu cahaya hidup kita pribadi, karena cahaya hidup kita itu menjadi pertanda adanya Pangeran. Maksudnya : “Sesungguhnya nyata semua datang kepada kamu utusan Pangeran (memancar) keluar dari dirimu sendiri. Sebenarnya utusan itu mencukupi semua yang kamu inginkan, kalau percaya pasti mendapatkan pengampunan dari Pangeran”. Bila bisa menerima petunjuk yang seperti ini supaya awas dan hati-hati, ya hidup kita ini bertahtanya nugraha dan anugrah. Nugraha itu gusti (tuan) sedang anugrah itu kawula (abdi). Bersatu tanpa batas pemisah dalam badan kita sendiri.


Diposting oleh Mistikus Cinta
Kembali Ke Atas Go down

PengirimMessage
dede_dap
Lurah


Join date : 13.05.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Thu Jun 10, 2010 7:41 pm

ngakakk
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat


Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Jun 15, 2010 12:17 pm

Urip iku sa temene mung sawiji yaiku asale saka dzat sing urip sing ora butuh marang sakliyane. mula uripe manungsa iku satemene asale saka dzat urip iku mau yaiku SDing maha kuasa. mula sampurnaning ngaurip iku yen uripe manungasa iku bali menyang asale yaiku bali menyak dzat sing urip mau. tegese sangkan lan paran iku padha mung siji yaiku sing maha kuasa. lha bali sing sampuran iku gambarane kaya tetesing banyu udan mlebu segara. saking sampurnane baline tetesing udan menyang segar iku awake dhewe ora bakal bisa mbedakake endi sing mau tetesan udan lan endi sing maune segara. kaya ngono iku gambarane sampurnane sangkan lan paran.

sangkan paran iku kenapa padha dirembug saiki ana ing ngalam donya? awit jantraning sangkan paran iku ora gampang. uriping manungsa iku wis lepas saka sangkane ketutupan donya ketutpan daging lan rah sing dadi bandaning manungsa. kanmongko daging lan darahing manugsa iku ngawa penyakit kanggone urip yaiku hawa nepsu. yen ta manungsa ora bisa meper hawanapsune mula manungsa iku bakaln saya ketutupan lan saya adoh saka sangkane lan aja ngajab bisa bali neng parane. Mula marang sira kabeh. eling elinegn wekas mami...ajaj padha nguja hawa lan nepsu, malah nek isa kurangana lan bungkemen hama nepsu nira. gampange aturen hawa nepsumu hawa napsu kudu manut sira dudu sira sing nuruti hawa nepsu lan hawanepsu sing amarentah maarang jeneng para. athi budi lan jiwa iku kuncine yang ati budi lan jiwa bisa luput saka panggodane napsu mula artine jiwamu bisa menang musuh marang nafsu candala sing manggon ana badan wadagmu. mula ana unen unen warangka manjing curiga curiga manjing warangka, maksude curiga/ keris iku isine, isi awake manungsa yaiku jiwa. lan warangka iku maksude badan wadag manungsa. curiga majing warangka iku wis sak trepe merga jiwa iku anan njero badaning manungsa, nanging yen warangka manjing curiga iku maksude kabeh napsu sing disebabke daging lan getihe manungsa iku kudu bisa disimpen dimanjingke dileboke anan njero jiwaning manugsa, dimen ora nggugu karepe dhewe. iki uga sing dikarepke yen simbah mbiyen muni ' kodok ngemuli lenge" makdude ya padha karo warangka manjing curiga/ keris. yen bisa nglakoni sing mengke di jamin bakal bisa ngileati urip kanthi slamet. sangkan lan paran iku bisa mung sawiji. lan awake dhewe bisa bali nyang sangkan lan paraning dumadi iku.....
Kembali Ke Atas Go down
tolex
KorLap


Join date : 23.07.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Fri Jun 18, 2010 11:09 am

Asmaraningtyas wrote:
Urip iku sa temene mung sawiji yaiku asale saka dzat sing urip sing ora butuh marang sakliyane. mula uripe manungsa iku satemene asale saka dzat urip iku mau yaiku SDing maha kuasa. mula sampurnaning ngaurip iku yen uripe manungasa iku bali menyang asale yaiku bali menyak dzat sing urip mau. tegese sangkan lan paran iku padha mung siji yaiku sing maha kuasa. lha bali sing sampuran iku gambarane kaya tetesing banyu udan mlebu segara. saking sampurnane baline tetesing udan menyang segar iku awake dhewe ora bakal bisa mbedakake endi sing mau tetesan udan lan endi sing maune segara. kaya ngono iku gambarane sampurnane sangkan lan paran.

sangkan paran iku kenapa padha dirembug saiki ana ing ngalam donya? awit jantraning sangkan paran iku ora gampang. uriping manungsa iku wis lepas saka sangkane ketutupan donya ketutpan daging lan rah sing dadi bandaning manungsa. kanmongko daging lan darahing manugsa iku ngawa penyakit kanggone urip yaiku hawa nepsu. yen ta manungsa ora bisa meper hawanapsune mula manungsa iku bakaln saya ketutupan lan saya adoh saka sangkane lan aja ngajab bisa bali neng parane. Mula marang sira kabeh. eling elinegn wekas mami...ajaj padha nguja hawa lan nepsu, malah nek isa kurangana lan bungkemen hama nepsu nira. gampange aturen hawa nepsumu hawa napsu kudu manut sira dudu sira sing nuruti hawa nepsu lan hawanepsu sing amarentah maarang jeneng para. athi budi lan jiwa iku kuncine yang ati budi lan jiwa bisa luput saka panggodane napsu mula artine jiwamu bisa menang musuh marang nafsu candala sing manggon ana badan wadagmu. mula ana unen unen warangka manjing curiga curiga manjing warangka, maksude curiga/ keris iku isine, isi awake manungsa yaiku jiwa. lan warangka iku maksude badan wadag manungsa. curiga majing warangka iku wis sak trepe merga jiwa iku anan njero badaning manungsa, nanging yen warangka manjing curiga iku maksude kabeh napsu sing disebabke daging lan getihe manungsa iku kudu bisa disimpen dimanjingke dileboke anan njero jiwaning manugsa, dimen ora nggugu karepe dhewe. iki uga sing dikarepke yen simbah mbiyen muni ' kodok ngemuli lenge" makdude ya padha karo warangka manjing curiga/ keris. yen bisa nglakoni sing mengke di jamin bakal bisa ngileati urip kanthi slamet. sangkan lan paran iku bisa mung sawiji. lan awake dhewe bisa bali nyang sangkan lan paraning dumadi iku.....


mumet nyimak-e pakde..
tapi ga po2 la..
lanjutttttttttttttttttttttttttttttttttt
Kembali Ke Atas Go down
tolex
KorLap


Join date : 23.07.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Fri Jun 18, 2010 11:17 am

Asmaraningtyas wrote:
Urip iku sa temene mung sawiji yaiku asale saka dzat sing urip sing ora butuh marang sakliyane. mula uripe manungsa iku satemene asale saka dzat urip iku mau yaiku SDing maha kuasa. mula sampurnaning ngaurip iku yen uripe manungasa iku bali menyang asale yaiku bali menyak dzat sing urip mau. tegese sangkan lan paran iku padha mung siji yaiku sing maha kuasa. lha bali sing sampuran iku gambarane kaya tetesing banyu udan mlebu segara. saking sampurnane baline tetesing udan menyang segar iku awake dhewe ora bakal bisa mbedakake endi sing mau tetesan udan lan endi sing maune segara. kaya ngono iku gambarane sampurnane sangkan lan paran.

sangkan paran iku kenapa padha dirembug saiki ana ing ngalam donya? awit jantraning sangkan paran iku ora gampang. uriping manungsa iku wis lepas saka sangkane ketutupan donya ketutpan daging lan rah sing dadi bandaning manungsa. kanmongko daging lan darahing manugsa iku ngawa penyakit kanggone urip yaiku hawa nepsu. yen ta manungsa ora bisa meper hawanapsune mula manungsa iku bakaln saya ketutupan lan saya adoh saka sangkane lan aja ngajab bisa bali neng parane. Mula marang sira kabeh. eling elinegn wekas mami...ajaj padha nguja hawa lan nepsu, malah nek isa kurangana lan bungkemen hama nepsu nira. gampange aturen hawa nepsumu hawa napsu kudu manut sira dudu sira sing nuruti hawa nepsu lan hawanepsu sing amarentah maarang jeneng para. athi budi lan jiwa iku kuncine yang ati budi lan jiwa bisa luput saka panggodane napsu mula artine jiwamu bisa menang musuh marang nafsu candala sing manggon ana badan wadagmu. mula ana unen unen warangka manjing curiga curiga manjing warangka, maksude curiga/ keris iku isine, isi awake manungsa yaiku jiwa. lan warangka iku maksude badan wadag manungsa. curiga majing warangka iku wis sak trepe merga jiwa iku anan njero badaning manungsa, nanging yen warangka manjing curiga iku maksude kabeh napsu sing disebabke daging lan getihe manungsa iku kudu bisa disimpen dimanjingke dileboke anan njero jiwaning manugsa, dimen ora nggugu karepe dhewe. iki uga sing dikarepke yen simbah mbiyen muni ' kodok ngemuli lenge" makdude ya padha karo warangka manjing curiga/ keris. yen bisa nglakoni sing mengke di jamin bakal bisa ngileati urip kanthi slamet. sangkan lan paran iku bisa mung sawiji. lan awake dhewe bisa bali nyang sangkan lan paraning dumadi iku.....


mumet nyimak-e pakde..
tapi ga po2 la..
lanjutttttttttttttttttttttttttttttttttt
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat


Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Fri Jun 18, 2010 3:57 pm

sorry nek marahi mumet
Kembali Ke Atas Go down
lumut
Lurah


Join date : 02.06.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Sat Jun 19, 2010 12:21 am

nadyan kawula punika asli jawi, amanging mboten mudheng je. hehehehehehe
Kembali Ke Atas Go down
wasno95@yahoo.co.id
Warga


Join date : 09.01.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Mon Nov 22, 2010 2:24 pm

Belajar tanpa menggurui
Kembali Ke Atas Go down
Soni_Kyocera
Koordinator


Join date : 04.08.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Mon Nov 22, 2010 5:18 pm

Asmaraningtyas wrote:
Urip iku sa temene mung sawiji yaiku asale saka dzat sing urip sing ora butuh marang sakliyane. mula uripe manungsa iku satemene asale saka dzat urip iku mau yaiku SDing maha kuasa. mula sampurnaning ngaurip iku yen uripe manungasa iku bali menyang asale yaiku bali menyak dzat sing urip mau. tegese sangkan lan paran iku padha mung siji yaiku sing maha kuasa. lha bali sing sampuran iku gambarane kaya tetesing banyu udan mlebu segara. saking sampurnane baline tetesing udan menyang segar iku awake dhewe ora bakal bisa mbedakake endi sing mau tetesan udan lan endi sing maune segara. kaya ngono iku gambarane sampurnane sangkan lan paran.

sangkan paran iku kenapa padha dirembug saiki ana ing ngalam donya? awit jantraning sangkan paran iku ora gampang. uriping manungsa iku wis lepas saka sangkane ketutupan donya ketutpan daging lan rah sing dadi bandaning manungsa. kanmongko daging lan darahing manugsa iku ngawa penyakit kanggone urip yaiku hawa nepsu. yen ta manungsa ora bisa meper hawanapsune mula manungsa iku bakaln saya ketutupan lan saya adoh saka sangkane lan aja ngajab bisa bali neng parane. Mula marang sira kabeh. eling elinegn wekas mami...ajaj padha nguja hawa lan nepsu, malah nek isa kurangana lan bungkemen hama nepsu nira. gampange aturen hawa nepsumu hawa napsu kudu manut sira dudu sira sing nuruti hawa nepsu lan hawanepsu sing amarentah maarang jeneng para. athi budi lan jiwa iku kuncine yang ati budi lan jiwa bisa luput saka panggodane napsu mula artine jiwamu bisa menang musuh marang nafsu candala sing manggon ana badan wadagmu. mula ana unen unen warangka manjing curiga curiga manjing warangka, maksude curiga/ keris iku isine, isi awake manungsa yaiku jiwa. lan warangka iku maksude badan wadag manungsa. curiga majing warangka iku wis sak trepe merga jiwa iku anan njero badaning manungsa, nanging yen warangka manjing curiga iku maksude kabeh napsu sing disebabke daging lan getihe manungsa iku kudu bisa disimpen dimanjingke dileboke anan njero jiwaning manugsa, dimen ora nggugu karepe dhewe. iki uga sing dikarepke yen simbah mbiyen muni ' kodok ngemuli lenge" makdude ya padha karo warangka manjing curiga/ keris. yen bisa nglakoni sing mengke di jamin bakal bisa ngileati urip kanthi slamet. sangkan lan paran iku bisa mung sawiji. lan awake dhewe bisa bali nyang sangkan lan paraning dumadi iku.....

Ass. Wr. Wb.

Mbah As, . . . . . . gandeng kathah poro sederek ingkang mboten paham, mbok nggih kulo nyuwun tulung di pun Bahasa Indonesia kemawon, mbok menawi upami sampun dipun Bahasa Indonesia saget kathah poro sederek ingkang paham lan mangerti, matur suwun, . . . . . . . . . . . . .

Wassalam,
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat


Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Mon Nov 22, 2010 7:58 pm

Asmaraningtyas wrote:
Urip iku sa temene mung sawiji yaiku asale saka dzat sing urip sing ora butuh marang sakliyane. mula uripe manungsa iku satemene asale saka dzat urip iku mau yaiku SDing maha kuasa. mula sampurnaning ngaurip iku yen uripe manungasa iku bali menyang asale yaiku bali menyak dzat sing urip mau. tegese sangkan lan paran iku padha mung siji yaiku sing maha kuasa. lha bali sing sampuran iku gambarane kaya tetesing banyu udan mlebu segara. saking sampurnane baline tetesing udan menyang segar iku awake dhewe ora bakal bisa mbedakake endi sing mau tetesan udan lan endi sing maune segara. kaya ngono iku gambarane sampurnane sangkan lan paran.

sangkan paran iku kenapa padha dirembug saiki ana ing ngalam donya? awit jantraning sangkan paran iku ora gampang. uriping manungsa iku wis lepas saka sangkane ketutupan donya ketutpan daging lan rah sing dadi bandaning manungsa. kanmongko daging lan darahing manugsa iku ngawa penyakit kanggone urip yaiku hawa nepsu. yen ta manungsa ora bisa meper hawanapsune mula manungsa iku bakaln saya ketutupan lan saya adoh saka sangkane lan aja ngajab bisa bali neng parane. Mula marang sira kabeh. eling elinegn wekas mami...ajaj padha nguja hawa lan nepsu, malah nek isa kurangana lan bungkemen hama nepsu nira. gampange aturen hawa nepsumu hawa napsu kudu manut sira dudu sira sing nuruti hawa nepsu lan hawanepsu sing amarentah maarang jeneng para. athi budi lan jiwa iku kuncine yang ati budi lan jiwa bisa luput saka panggodane napsu mula artine jiwamu bisa menang musuh marang nafsu candala sing manggon ana badan wadagmu. mula ana unen unen warangka manjing curiga curiga manjing warangka, maksude curiga/ keris iku isine, isi awake manungsa yaiku jiwa. lan warangka iku maksude badan wadag manungsa. curiga majing warangka iku wis sak trepe merga jiwa iku anan njero badaning manungsa, nanging yen warangka manjing curiga iku maksude kabeh napsu sing disebabke daging lan getihe manungsa iku kudu bisa disimpen dimanjingke dileboke anan njero jiwaning manugsa, dimen ora nggugu karepe dhewe. iki uga sing dikarepke yen simbah mbiyen muni ' kodok ngemuli lenge" makdude ya padha karo warangka manjing curiga/ keris. yen bisa nglakoni sing mengke di jamin bakal bisa ngileati urip kanthi slamet. sangkan lan paran iku bisa mung sawiji. lan awake dhewe bisa bali nyang sangkan lan paraning dumadi iku.....

ya wis....iki tak terjemahke...baru kali ini aku nerjemahin tulisan sendiri



Hidup itu sesungguhnya hanya satu yg berasal dari dzat hidup, dzat yg tidak membutuhkan yg selainNya. Dengan begitu jelas kalau hidupnya manusia itu berasal dari dzat hidup yang maha kuasa itu. Maka sampurnanya hidup manusia itu apabila bias kembali kepada dzat hidup tersebut. Dengan demikian jelas kalau sangkan (asal) dan paran (tujuan ) hidupnya manusia itu satu atau sama yaitu yg maha hidup, asal dari kehidupan, yg maha kuasa.
Nah kembalinya manusia ke tujuannya (paran) yg sampurna itu bias digambarkan seperti masuknya atau kembalinya air hujan ke samudra. Saking sampurnanya proses kembali itu kita tdk akan bias membedakan mana air yg tadi adalh tetes hujan dan mana yg asli air samudra. Begitulah gambaran kesempurnaan proses kembali yg baik. Ini adalh gambaran kesempurnaan sangkan dan paran. Dan inilah gambaran kesempurnaan manungaling kawula gusti.
Kenapa sangkan paran ini harus dibicarakan sekarng di dunia? Karena arah dari sangkan paran ini tidaklaha mudah. Hidup manusia ini setelah terlepas dari sangkan (asal) dan langsung tidak terhubung dengan asal usulnya itu, karena terpisahkan dan tertutupi daging dan darah. Daging dan darah inilah yg memutus hubungan manusia dengan asalnya, karena daging dan darah lah yg meracuni manusia dengan nafsu. Semakin manusia mengumbar hawa nafsunya akan semakin tertutuplah jalan pulang dan semakin jauh lah dari asalnya. Dalam kondisi begini jangan berharap manusia bias mencapai paran (tujuan hidup) yang mana paran ini sama dengan asal (sangkan) yaitu Allah SWT. Makanya kamu semua ingatlah pesan saya. Jangan mengumbar hawa nafsu, kurangi dan kendalikan nafsu. Nafsulah yg harus menurut kemauan kita, jangan kita yg mengikut kemauan nafsu. Hati, budi dan jiwa adalh kuncinya. Kalau hati, budi dan jiwamu bias terlepas adari godaan nafsu, artinya kalian bias menang dengan musuh terbesar manusia yg tidak untungnya berada di dalam tubuhmu sendiri.
makanya ada adagium yg mengatakan ‘ warangka manjing curiga, curiga manjing warangka” (rangka masuk ke dalam keris, keris masuk ke dalam rangka). Keris itu gambaran isi atau jiwa, rangka adalah gambaran bungkus atau badan manusia. Keris di dalam rangka atau jiwa di dalm badan manusia adalh sudah selayaknya. Tapi bagaimana dengan rangka masuk ke dalam keris? Mungkinkah? Ini Cuma symbol, maksudnya hawa nafsu yg ada dibadan, rangka, warangka, harus mampu dipenjarakan dalm jiwa, atau keris. Jadi orang yg bias mengalahkan hawa nafsu badaniah dengan kekutan jiwa dan hatinya, ibarat orang yg mampu memasukkan sarung keris ke dalam kerisnya. Ini juga yg dimaksudkan simbah simbah dulu bila bicara ttg ‘kodok ngemuli lenge’ atau katak menyelimuti lubang persembunyiannya. Kalau bias melakukan ini semua dijamin bakal bias menjalani hidup dengan selamat. Sangkan dan paran (asal dan tujuan) itu sama dan Cuma satu, Allah. Kalau bias hidup seperti yg saya tulis diatas maka akan bias dipastikan kita bsa kembali ke asal kita. Dan akan ada jumbuh atau manunggaling kawulu gusti
Kembali Ke Atas Go down
Soni_Kyocera
Koordinator
avatar

Lokasi : Bojong Gede-Bogor
Reputation : 3
Join date : 04.08.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Nov 23, 2010 10:28 am

Ass. Wr. Wb.

Matur nuwun Mbah As, pencerahan dan terjemahan bahasa indonesianya Mbah As sangat bermanfaat buat rekan rekan yang lain, . . . . . . . . . . . .

Kagem poro sedherek FKOGK monggo dipun simak terjemahan Mbah As, . . . . . . . . . .

Hikmah Terjemahan Mbah As kurang lebih adalah sebagai berikut [ini menurut pendapat saya lho, kalau salah tolong diralat ya] :

Asal muasalnya kejadian manusia itu berasal dari Dzat Yang Maha Hidup [fase lahir ke dunia], karena asal muasal kejadian manusia itu berasal dari Dzat Yang Maha Hidup tersebut maka manusia akan sempurna hidupnya apabila bisa kembali kepada Yang Maha Hidup tersebut dengan cara yang baik [fase meninggalkan dunia dengan cara khusnul khotimah], digambarkan seperti air hujan yang jatuh ke dalam samudra, tidak bisa di bedakan mana yang air hujan dan mana yang air samudra.

Selama hidup di dunia manusia tidak boleh mengumbar nafsunya, kurangi nafsu dan kendalikan nafsu, jangan mengikuti nafsu. Jadikan hati, budi dan jiwa sebagai kunci, apabila hati, budi dan jiwa sudah bisa terlepas dari godaan nafsu maka manusia tersebut telah berhasil mengalahkan musuh yang terbesar dalam dirinya [musuh terbesar dalam diri manusia adalah nafsu]

Dan pada akhirnya apabila manusia sudah bisa mengendalikan nafsunya maka manusia tersebut dijamin hidupnya akan selamat.

Asal muasal dan tujuan manusia pada hakikatnya semua sama dan cuma satu yaitu Alloh SWT. [dalam filosofi jawa = manunggaling kawulo gusti].

Wassalam,

Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Nov 23, 2010 2:54 pm

MANUNGGALING KAWULA GUSTI dalam arti yang lebih nyata bisa juga dilihat dalam tataran hubungan antara kawula (rakyat) dan gusti (pemerintah). sekarng sekarang ini hubungan antara kawula dan gusti atau anatarA rakyat dAN pemerintah kurang bagus. rakyat pingin enaknya saja ga mau berusaha, pemerintah maunya juga enak sendiri, makin kaya masyarakat mah sebodo amat. contoh saja, jakarta. rakyat ngumpat umpat pemerintah karena sering banjir, karanya pemerintahnya bodoh ga peduli rakyat. tapi rakyatnya sendiri tdk mau berjuang untuk terbebas dari banjir, buang sampah sembarangan, dikali, diselokan, sehingga jalan jalan air jadi mampet. banjir datang pemerintah lagi yg salah. pemerintahnya juga begitu yg penting project banayak, korupsi jalan terus, ga peduli apap yg akan terjadi pada masyarakat, dengan bgt berarti belum ada kemanunggalan anatar kawula dan gusti. kalau hal ini dibiarkan berlarut larut maka dunia ini bisa bubar, hancur berantakan. oleh karena itu sangat diperlukan adanya Manunggalin kawula gusti itu. sejiwanya anatar rakyat dan pemerintahnya.

manunggaling kawula gusti dlam tataran ini bisa di analogikan dengan hubungan antara planangan (penis) sebagi gusti dan pawadonan (vagina) sebagai kawula. kalau kedua hal ini mau enaknya sendiri sendiri tentu akan terjadi ketidakharmonisan yg akan berujung pada "gara gara" atau jaman kalabendu. yang baik adalah tetap ada kemanunggalan. kesejiwaan. kalau penis dan vagina itu bisa sejiawa bersatu, saling gesek dengan irama yg teratur maka akan menghasilakn sensasi yg enak dikedua belah pihak. begitu juga kalau rakyat dan pemerintah saling ,membatu, sejiawa, saling berinteraksi dengan baik maka kemakmuran sandang kemakmuran papan akan terwujud untuk semua. maka mulailah sekarang untuk mencoba memeperkuat keyakinan agar kita terdorong untuk menjumbuhkan antara kawula dan gusti. agar tercapai cita cita orang jawa untuk mewujudkan MANUNGGALING KAWULA GUSTI. Very Happy
Kembali Ke Atas Go down
Soni_Kyocera
Koordinator
avatar

Lokasi : Bojong Gede-Bogor
Reputation : 3
Join date : 04.08.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Wed Nov 24, 2010 11:43 am

Ass. Wr. Wb.

Maaf OOT sedikit, saya mewakili member FKOGK yang mungkin mempunyai uneg uneg yang sama dengan saya. Begini : mungkin kosa katanya yang berhubungan dengan alat kelamin bisa di perhalus sedikit, cukup dengan Mr. P atau Miss V saja, karena tidak semua yang membuka situs ini sudah berkategori dewasa, anak saya [putri umur 13 tahun juga sering buka situs ini di rumah], saya jadi bingung nanti kalau dia [anak saya] tanya tanya yang aneh aneh saya harus menjawabnya bagaimana, istri saya juga sering buka situs ini dan menyampaikan banyak postingan di FKOGK yang cenderung gaya humornya mengarah kepada sarkasme ? mungkin banyak juga member FKOGK yang kurang nyaman dengan kosakata tersebut diatas ? demikian uneg uneg saya, terima kasih dan sekali lagi mohon maaf apabila kurang berkenan.

Wassalam,
Kembali Ke Atas Go down
aeryoe
Warga
avatar

Lokasi : magetan
Reputation : 0
Join date : 13.11.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Thu Nov 25, 2010 10:44 pm

Wonosingo Ngali Kidul wrote:
dhoweh212 wrote:
WEJANGAN SUNAN KALIJAGA


Wejangan Kanjeng Sunan Kalijogo marang Kyai Ageng Bayat Semarang (Sekar Macapat – kanthi Tembang Dandang Gulo).

Urip iku neng ndonya tan lami.
Umpamane jebeng menyang pasar.
Tan langgeng neng pasar bae.
Tan wurung nuli mantuk.
Mring wismane sangkane uni.
Ing mengko aja samar.
Sangkan paranipun.
Ing mengko podo weruha.
Yen asale sangkan paran duk ing nguni.
Aja nganti kesasar.


Yen kongsiho sasar jeroning pati.
Dadya tiwas uripe kesasar.
Tanpa pencokan sukmane.
Separan-paran nglangut.
Kadya mega katut ing angin.
Wekasan dadi udan.
Mulih marang banyu.
Dadi bali muting wadag.
Ing wajibe sukma tan kena ing pati
Langgeng donya akherat.



MANUNGGALING KAWULO LAN GUSTI


Berikut sebagian dari artikel Kejawen yang berjudul : Menggapai Wahyu Dyatmiko karya Ki Sondang Mandali untuk menambah pengetahuan kita.

Dalam ajaran Kejawen ada istilah “Manunggaling Kawula Gusti”. Hal ini sering diartikan bahwa menyatunya manusia (kawula) dengan Tuhan (Gusti). Anggapan bahwa Gusti sebagai personifikasi Tuhan kurang tepat. Gusti (Pangeran, Ingsun) yang dimaksud adalah personifikasi dari Dzat Urip (Kesejatian Hidup), derivate (emanasi, pancaran, tajali) Tuhan.

Hal ini bisa dilihat dari “Wirid 8 Pangkat Kejawen”:

Wejangan panetepan santosaning pangandel, yaiku bubuka-ning kawruh manunggaling kawula-gusti sing amangsit pikukuh anggone bisa angandel (yakin) menawa urip pribadi kayektene rinasuk dening dzate Pangeran (Dzat Urip, Sejating Urip). Pangeran iku ya jumenenge urip kita pribadi sing sejati. Roroning atunggal, sing sinebut ya sing anebut. Dene pangertene utusan iku cahya kita pribadi, karana cahya kita iku dadi panengeraning Pageran. Dununge mangkene : “Sayekti temen kabeh tumeka marang sira utusaning Pangeran metu saka awakira, mungguh utusan iku nyembadani barang saciptanira, yen angandel yekti antuk sih pangapuraning Pangeran”. Menawa bisa nampa pituduh sing mangkene diarah awas ing panggalih, ya urip kita pribadi iki jumenenging nugraha lan kanugrahan. Nugraha iku gusti, kanugrahan iku kawula. Tunggaal tanpa wangenan ana ing badan kita pribadi.

Terjemahannya:

Ajaran pemantapan keyakinan, yaitu pembukanya kawruh (ilmu) “Manunggaling Kawula Gusti” yang memberikan wangsit (petunjuk) keteguhan untuk bisa yakin bahwa hidup kita pribadi sesungguhnya dirasuki Dzatnya Pangeran Pangeran (Dzat Urip, Sejatining Urip). Pangeran itu bertahtanya pada hidup kita yang sejati. Dwitunggal (roroning atunggal) yang disebut dan yang menyebut. Sedangkan pengertian utusan itu cahaya hidup kita pribadi, karena cahaya hidup kita itu menjadi pertanda adanya Pangeran. Maksudnya : “Sesungguhnya nyata semua datang kepada kamu utusan Pangeran (memancar) keluar dari dirimu sendiri. Sebenarnya utusan itu mencukupi semua yang kamu inginkan, kalau percaya pasti mendapatkan pengampunan dari Pangeran”. Bila bisa menerima petunjuk yang seperti ini supaya awas dan hati-hati, ya hidup kita ini bertahtanya nugraha dan anugrah. Nugraha itu gusti (tuan) sedang anugrah itu kawula (abdi). Bersatu tanpa batas pemisah dalam badan kita sendiri.


Diposting oleh Mistikus Cinta


Hehehehehehehheeeee................Memang apa yg anda bicarakan benar.....Cuman manusia dan anak muda sekarang belum paham akan semua itu.......tingkatan ilmu apa aja ya larinya akan ke situ Brurrrr........Dan itu bukan kejawen tapi bagian dari ajaran widhatul wujud....

ajib ajib ajib ajib ajib


trus supoyo wong nom biso paham dan mau mempelajari yo opo mas caranipun??

_________________
internazionale sejati
Kembali Ke Atas Go down
cafein_drunk
Lurah
avatar

Lokasi : jakarta
Reputation : -1
Join date : 30.10.10

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Fri Nov 26, 2010 11:09 am

semua ilmu ya sama....ajaran yg ada semua akan berakhir padaNya...bagaimana manusiany sndiri dengan niat apa mnggunakan dan bs tidak mngamalkan apa yg telah dipelajarinya...
Kembali Ke Atas Go down
martinus
Koordinator
avatar

Lokasi : JOGJAKARTA
Reputation : 6
Join date : 29.04.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Wed Dec 01, 2010 3:04 pm

cafein_drunk wrote:
semua ilmu ya sama....ajaran yg ada semua akan berakhir padaNya...bagaimana manusiany sndiri dengan niat apa mnggunakan dan bs tidak mngamalkan apa yg telah dipelajarinya...
njih pak...
Kembali Ke Atas Go down
hafrialfian
Warga
avatar

Lokasi : jember
Reputation : 0
Join date : 06.09.11

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Sep 06, 2011 7:58 pm

maaf , saya cuma pingin ngasih masikan , setau saya dari ayah saya , kata GUSTI dalam kalimat MANUNGGALING KAWULO GUSTI , itu adalah singkatan dari BAGUSING ATI (kebagusan hati) , jadi manunggaling kawulo gusti itu pokok intinya kita MENUNGGALKAN /MENYATUKAN diri kita dengan GUSTI ini , nah ciricirinya oyang yang sudah berhasil menyatukannya , dia memiliki sifat sifat yang baik , ramah , sopan , berbudi pekerti luhur , dan lain lain seakan dia memiliki hati yang mencerminkan sifat BAGUSING ATI tersebut.
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Sep 06, 2011 9:36 pm

ngilmu jawa iku jero aln jembar mas...ora mentok mung sak bagusing ati....
bapakmu ngapusi kuwi.....
Kembali Ke Atas Go down
Ngabehi_km
Lurah


Lokasi : jakarta
Reputation : 0
Join date : 17.10.08

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Fri Sep 16, 2011 10:01 am

we lha malah mbahas keris kyai bucengtumes barang... ajib
Kembali Ke Atas Go down
http://ngajitauhid.wordpress.com
hari_qdoel
Koordinator
avatar

Lokasi : Gunungkidul
Reputation : 3
Join date : 20.04.11

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Mon Jul 30, 2012 4:57 pm

yen simak postingan kiyi....
karo komen-2 sing ditulis.... ternyata asyik juga....
kapan lagi bisa kayak gini yaaa..... ???
Kembali Ke Atas Go down
http://www.wonosari.com/u8602
Mayansah wiyono
KorLap
avatar

Lokasi : Tepus
Reputation : 6
Join date : 26.08.13

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Tue Nov 12, 2013 9:07 pm

hafrialfian wrote:
maaf , saya cuma  pingin ngasih masikan , setau saya dari ayah saya , kata GUSTI dalam kalimat MANUNGGALING KAWULO GUSTI  , itu adalah singkatan dari BAGUSING ATI (kebagusan hati)  , jadi manunggaling kawulo gusti itu pokok intinya kita MENUNGGALKAN /MENYATUKAN diri kita dengan GUSTI ini , nah ciricirinya oyang yang sudah berhasil menyatukannya , dia memiliki sifat sifat yang baik , ramah , sopan , berbudi pekerti luhur , dan lain lain seakan dia memiliki hati yang mencerminkan sifat BAGUSING ATI tersebut.
Bisa jadi bisa jadi...
Rohmatan lil alami...

_________________
Sewu siji wong beja neng ngalam ndonya iki, Mugo mugo sing siji kuwi Kulo
Dibawah Bendera Revolusi
Kembali Ke Atas Go down
http://www.wonosari.com
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Wed Nov 13, 2013 2:08 am

hari_qdoel wrote:
yen simak postingan kiyi....
karo komen-2 sing ditulis.... ternyata asyik juga....
kapan lagi bisa kayak gini yaaa..... ???

ya diramekke sik forume....mengko rak akeh sing medar kawruh...

_________________
Trahing Kusuma Rembesing Madu Wijining Andanatapa
Very Happy 
Kembali Ke Atas Go down
Kus Lare wonosari
Koordinator
avatar

Lokasi : Jakarta barat
Reputation : 2
Join date : 14.04.12

PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   Thu Nov 14, 2013 8:56 am

Nyimak
Kembali Ke Atas Go down
http://http/maskus1@yahoo.com
Sponsored content




PostSubyek: Re: KAJIAN SUFISME JAWA   

Kembali Ke Atas Go down
 
KAJIAN SUFISME JAWA
Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas 
Halaman 2 dari 2Pilih halaman : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
FKOGK :: LOUNGE 'N CHIT-CHAT :: Kebatinan, Misteri dan Ghaib-
Navigasi: