Forum Komunitas Online Gunungkidul
 
IndeksJual BeliPortal FKOGKFAQPencarianPendaftaranAnggotaLogin


Share | 
 

 TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG

Go down 
PengirimMessage
mas roso
Koordinator
avatar

Lokasi : Pondok Indah Kutabumi TNG
Reputation : 7
Join date : 08.06.09

PostSubyek: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Sat Oct 24, 2009 11:05 am

Tembung-tembung basa Jawa kang dianggo jeneng bocah ana sawetara. Perlu dimangerteni tembung-tembung : Rini, Wati, Dyah, Estri, iku ateges wadon.
Tembung : MAS SUROSO, Mas : wis mesti lanang
"SU" tegese linuwih, banget, gedhe. 'ROSO: tegese : arti, uni, becik, apik,


Kayata :
Sukardi = linuwih karyane (nyambut gawe), banget anggone nyambut gawe.
Sukarna(o) = linuwih pangrungune.
Sulistya = linuwih rupane (bagus utawa ayune).

Tembung liyane :

Anak = Putra, Putri, Suta, Sunu, Tanaya, Atmaja, Yoga, Siwi (pi).
Anake pandhita = Bambang (pa), Endhang (pi).
Akal pikiran = Kunthara (pa).
Alamat impen = Wahana (pa)
Angin = Bayu (pa), Samirana (pa)
Anom = Mudha , Taruna , Timur.
Arane werna = Seta (putih), Kresna (ireng), Jenar (kuning), Wilis (ijo).
Ati = Tyas (pa/pi), Prana (pa), Galih (pa)
Awas = Waskitha (pa), Sidik (pa), Wicaksana (pa).
Banyu = Tirta (pa), Sindu (pa), Ranu (pa).
Banteng = Andaka (pa), Handaka (pa)
Bapa = Sudarma (pa).
Bares = Jarwa (pa), Sujarwa, Sujarwanta.
Begja = Bagya (pa), Subagya (pa)
Bunder (wutuh) = Purnama (pa), Purnami (pi)
Dhewe = Pribadi (pa), Priyangga (pa).
Duwe kaluwihan = Tiyasa (pa).
Endah = Peni (pi), Raras (pi), Laras (pi) Bagus (pa), Pekik (pa).
Emas = Rukmi(pi), Rukma (pa).
Gaman = Bajra (pa), Braja (pa).
Gawe = Kardi (pa), Karya (pa), Karti (pi), Yasa (pa).
Gunung = Ardi, Hardi, Giri, Himawan, Parwata, Arga.
Geni = Dahana.
Golek = Pardi (pa), Supardi
Impen = Supena (pa).
Kaluhuran = Wibawa.
Katara = Katon (pa), Wuryan (pa/pi), Keksi (pi) Conto : Katon Bagaskara, Wuryanta.
Karep = Kapti (pi).
Kawruh = Guna (pa), Sastra (pa), Widya (pi).
Kayangan = Aribawa (pa).
Kendel = Prawira (pa), Nirbita (pa), Nirbaya (pa), Wira (pa), Wirya (pa).
Kembang = Sekar (pi), Puspa (pa/pi), Puspita (pi), Kusuma (pa/pi), Padma (pa), Padmi (pi).
Kondhang = Kuncara (pa), Sumbaga (pa).
Kosong = Bondhan (pa).
Kuping = Karna (pa). Conto : Sukarna(o).
Kuwat = Santosa (pa), Parkosa (pa), Prakoswa (pa), Bagas (pa).
Kekuwatan = Daya (pa).
Laku = Laksana (pa), Sulaksana (pa).
Lampu (pepadhang) = Diyan (pa/pi), Pandam (pa)
Lanang = Priya. Conto : Priya Jatmika = Wong lanang kang anteng.
Legi = Artati (pa), Hartati (pi), Manis, Sarkara (pa).
Lestari = Widada (pa), Lestari (pi),
Lintang = Lintang, Sudama (pa), Kartika (pi)
Manembah = Astuti.
Mega = Mega, Ima (pi), Irawan (pa).
Menang = Jaya (pa), Unggul (pa).
Mula = Marma (pa), Marmi (pi), Sumarma (pa).
Murid = Siswa, Siswaya, Susiswa.
Murid pandhita = Puthut (pa)
Nalar = Budi (pa)
Ndeleng = Mulat (pi)
Nepsu = Bramantya (pa)
Ngati-ati = Yitna, Prayitna, Yatna, Suyatna, Wiweka (pa).
Niyat = Esthi (pi)(uga ateges gajah).
Nuli = Saksana (pa), Tandya (pa), Sutandya.
Pangkat = Drajat (pa), Sudrajat (pa).
Pathi = Sari (pi)
Peparinge Gusti = Nugraha (pa).
Perang = Yudha,
Pinter = Widagda (pa), Wignya (pa), Gunawan (pa), Nimpuna (pa).
Pinunjul = Sudibya (sekti banget).
Piranti = Pandaya (pa).
Prajurit = Sena (pa)
Ratu = Aji (pa), Indra (pa)
Rembulan = Wulan, Candra, Sasangka, Sitoresmi.
Sedhih = Wiyoga (pa).
Sekti = Digdaya (pa), Santika (pa)
Segara = Samodra.
Seneng = Asmara
Sesotya = Retna (pi), Marjan (pa), Kumala (pi), Inten (pi)
Sirah = Murda (pa), Murdani (pa).
Slamet = Slamet, Rahayu, Rahajeng, Wilujeng (pi), Yuwana (pa), Raharja (pa), Basuki (pa)(uga ateges ratuning naga), Yana (pa).
Sorot = Sunar (pa/pi), Cahya (pa/pi), Praba (pa/pi), Sunu (uga ateges putra),Dipa (pa)
Srengenge = Aditya, Raditya, Baskara, Bagaskara, Diwangkara, Surya (pa), Ari (pa/pi), Haruna (pa), Aruna (pa).
Sugih = Sardana (pa), Sugiyarta, Sugiharta (tegese sugih dhuwit).
Supaya = Supadi (pa), Supadya (pa).
Tapa = Brata (pa), Subrata.
Tanpa cacad = Nirmala (pi).
Tembang = gita , gitaya (pa).
Teguh = Teguh (pa), Kukuh (pa).
Terang = Pramana (pa).
Teka = Prapta (pa), Prapti (pi), Suprapta.
Temen = Sayekti (pi), Sanyata (pa).
Tuladha = Palupi (pi), Sudarsana (pa), Darsana (pa), Lukita (pa).
Udan = Riris (pi).
Hyang = Dewa
Wangi = Arum (pi, Ambar (pi)
Warah = Warsita (pa), Wursita (pa), Wasita (pa)
Waras = Waluya (pa)
Wengi = Ratri (pi).
Widadari = Apsari (pi), Hapsari (pi), Dewi (pi).
Wong = Jana (pa), Sujana (wong kang linuwih)(pa), Sarjana (wong sing pinter)(pa), Nara (pa)


Tembung Wilangan :
Eka = siji.
Dwi = loro.
Tri = telu.
Catur = papat.
Panca = lima.
Sad = enem.
Sapta = pitu.
Astha = wolu.
Nawa = sanga
Dasa = sapuluh.

Jeneng Wayang kang kalumrah kanggo ing jeneng :

Pandhu = Ratu ing negara Hastinapura.
Kresna = Ratu ing negara Dwarawati.
Bima = Sena , Satriya panenggak Pandhawa.
Dananjaya = Satriya panengah Pandhawa (Arjuna).
Prawirayudha = Kendel ing paprangan.
Permadi = Satriya panengah Pandhawa (Arjuna).
Yudisthira = Pambarepe Pandhawa.
Setyawati = Garwane prabu Narasoma.
Andhini = sapi titihane bathara Guru.
Arya = Harya (kang nduweni panguwasa).
Ismaya = Semar.

Jeneng kang kaprah keprungu :

Retno Dumilah = mutiara yang bersinar
Pekik Arga Dahana = Gunung geni kang bagus rupane.
Prabawa = pangaribawa, pengaruh.
Candrakirana = Bulan yang bersinar.
Rahadyan Yamin = Raden Yamin(arane gelar)
Kusumaatmaja = Putrane pak Kusuma. Kusuma = kembang.
Agung Laksana = Laku kang gedhe.
Katon Bagaskara = Terlihat bagaikan matahari.
Purnamengati = Ati kang wutuh.
Rahayuningati = Rahayuningtyas =Slamet sajroning ati.
Wulandari = Bulan yang baru terbit.
Daru Suprapta = Cahya kang linuwih tekane.
Selo Sumarjan = Selo (pangkat padha karo camat), Sumarjan = Mutiara yang indah.
Suharta = linuwih artane (sugih).
Arum Ambarsari = Pathine kembang kang ngganda wangi angambar-ambar.
Yuwana Sudarsana = Conto kang linuwih slamet.
Puji Astuti = Donganing panembah.
Narasoma = Wong sing rupane kaya rembulan baguse.
Sukaca = Kaca (paesan) kang linuwih.
Giri Susena = Gegedhuging prajurit kang kaya gunung.
Gagat Rahina = Bocah kang laire esuk.
Sumirat = Bersinar.
Wresniwira = Pahlawan bangsa Wresni (Setyaki)

(post : pak ugeng)
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Fri Oct 30, 2009 8:48 am

yen ono bocah jenenge
Dajjal Subandri artine opo kang....? :!@#@!:

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Fri Oct 30, 2009 10:37 am

rizky wrote:
yen ono bocah jenenge
Dajjal Subandri artine opo kang....? :!@#@!:

nek dajjal kui maksude...umpama tuku pit montor anyar iku nggango pisanan basa kerene ngreyen......
dadi dajjal subandri mesti maksude ngreyen subandri....


Jenengku asmaraningtyas
asmara maksude tresna
ning saka tembung "ana ing" maksude "sing mapan neng"
tyas iku kalbu utawa ati

dadi nek wutuh...asmaraningtyas kuwi duwe karep " tresna sing mapan ono ing telenging ati"

aku duwe anak loro tak jenengke ngango basa jawa kabeh

1. Dewandaru Satya Daniswara
2. Dewantari Citra Anindita

sing no.1 calon presiden sing no2. saora orane mentri.....
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Fri Oct 30, 2009 10:56 am

Apuik apuik...

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Fri Oct 30, 2009 11:38 am

mas roso wrote:

Tembung : MAS SUROSO, Mas : wis mesti lanang
"SU" tegese linuwih, banget, gedhe. 'ROSO: tegese : arti, uni, becik, apik,

Candrakirana = Bulan yang bersinar.
Selo Sumarjan = Selo (pangkat padha karo camat), Sumarjan = Mutiara yang indah.
Puji Astuti = Donganing panembah.
(post : pak ugeng)

su artine apik
rasa iku wis ngarani...dadi suroso artine rasa sing apik...utawa yen dianggaep sak tembung thok "suroso" artine "uni" mula anan tembung " kitir iku surasane piye?" artine surat itu bunyiya gimana?"

candra iku mbulan, kirana iku lintang...candrakirana lintang lan rembulan pada kara kartika cndra

selo iku arti liyane "watu"
puji astuti artine "donga slamet"
Kembali Ke Atas Go down
mas roso
Koordinator
avatar

Lokasi : Pondok Indah Kutabumi TNG
Reputation : 7
Join date : 08.06.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Sun Nov 01, 2009 6:43 pm

Asmaraningtyas wrote:
[quote=

su artine apik
rasa iku wis ngarani...dadi suroso artine rasa sing apik...utawa yen dianggaep sak tembung thok "suroso" artine "uni" mula anan tembung " kitir iku surasane piye?" artine surat itu bunyiya gimana?"

candra iku mbulan, kirana iku lintang...candrakirana lintang lan rembulan pada kara kartika cndra

selo iku arti liyane "watu"
puji astuti artine "donga slamet"

...........

Whalah nuwun sanget Mbah...
cen niku je pituture bapak lan simbok
'urip kulo niku ben duwe 'uni'

suwun nggih Mbah ...
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 8:48 am

Angger hura muna-muni wae sih hura popo...

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 10:27 am

karana surasa iku artine uni...mula Dik Roso nek lagi diunek uneke yo kudu dirasak rasake..... Very Happy
Kembali Ke Atas Go down
mas roso
Koordinator
avatar

Lokasi : Pondok Indah Kutabumi TNG
Reputation : 7
Join date : 08.06.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 11:53 am

Asmaraningtyas wrote:
karana surasa iku artine uni...mula Dik Roso nek lagi diunek uneke yo kudu dirasak rasake..... Very Happy

................

kulo wingi nggih pun di unek-unekk'e uwong ...
cah koq nggantheng'e koyo ngono,
omongane alus, tus sopan ...
ning kulo nggih mung mendel mawon ...
xixixixix
ngakakk ngakakk ngakakk ngakakk
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 2:27 pm

........................................... ngakak ngakak
ono uwong kok Gedhe Rumongso ra ketulungan ngakak ngakak

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
mas roso
Koordinator
avatar

Lokasi : Pondok Indah Kutabumi TNG
Reputation : 7
Join date : 08.06.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 2:35 pm

rizky wrote:
........................................... ngakak ngakak
ono uwong kok Gedhe Rumongso ra ketulungan ngakak ngakak
.....................

yen meri ojo seru-seru ...
xixixixix
ngakakk ngakakk ngakakk
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 2:38 pm

ha..... ha..... ha..... ha......ha..

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 2:46 pm

Topike ganti " back to topic" pa ki?
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon Nov 02, 2009 2:49 pm


_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
Ipung Purwanto
Camat
avatar

Lokasi : Lubang Buaya Jaktim
Reputation : 5
Join date : 08.03.08

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Sun Nov 08, 2009 2:17 am

Urung nduwe ide lagi sempet moco koco sing nduwur dewe... ajib Mumpung iseh timur sing do sregep le do ngudi kawruh...
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Fri May 21, 2010 8:54 am

Sukarman = pinter mecahke masalah
Wakiman = kuat leh mlaku
Sleman = men ajek manggon nang jogja ngakakk
Sumanto = seneng mangan wong frustasi

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
must_ed
Koordinator
avatar

Lokasi : kaki gunung singa
Reputation : 8
Join date : 24.01.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon May 31, 2010 1:44 pm

semar= eseme marahi edan

_________________
BOCAH NDESO ARANG NGERTI KUTHO
Kembali Ke Atas Go down
rizky
Pengawas
avatar

Lokasi : Nganjuk-Wonosari-bekasi
Reputation : 7
Join date : 24.08.09

PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   Mon May 31, 2010 2:40 pm

Quote :
Suharta = linuwih artane (sugih).
Boiman = ben awet muda
Yusman = ben pinter bikin jus
Herman = yen ujian ndak perlu mengulang

_________________
Ampiranku
FBku Gonku cangkruk kene
Kembali Ke Atas Go down
http://ispria.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubyek: Re: TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG   

Kembali Ke Atas Go down
 
TEMBUNG KANG LUMRAH DADI JENENG
Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
FKOGK :: IT GADGET & EDU CORNER :: Boso Jowo-
Navigasi: