Forum Komunitas Online Gunungkidul
 
IndeksJual BeliPortal FKOGKFAQPencarianPendaftaranAnggotaLogin


Share | 
 

 Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down 
Pilih halaman : Previous  1, 2
PengirimMessage
janu dewangga
KorLap
avatar

Lokasi : Semin
Reputation : 0
Join date : 11.05.09

PostSubyek: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Aug 30, 2012 3:50 pm

First topic message reminder :

Silahkan dibaca disini : http://www.pariwisatagunungkidul.com/id/artikel/upacara-sedekah-laut-pantai-baron/
Kembali Ke Atas Go down

PengirimMessage
Roni gabreaLL
Koordinator


Join date : 05.05.12

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Wed Sep 05, 2012 3:49 pm

semoga menyenagkan,.,.,Very Happy
Kembali Ke Atas Go down
http://inorzz.wordpress.com
janu dewangga
KorLap


Join date : 11.05.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Wed Sep 05, 2012 5:55 pm

Asmaraningtyas wrote:
kabudayan jawa sing adiluhung sing wis meh rusak lan perlu dipikirke carane nglestarekke ki antara liya; basa jawa; basa jawa kwi saiki ' dalam proses bunuh diri', diganti basa endonesa. tembung tembung sing dienggo wong jawa saben dina wis 25 % nan kwi dijupuk saka basa endonesa, apameneh sing jeneng krama inggil wis meh cures, wayang lan gamelan; saiki arang ana bocah isa nggamel, wayang ya wis ajur mumur. wingi bar badha aku ngrungokke wayang saka kadohan (ora nonton langsung) walah basane dalange wis ra genah, satrane ora diopeni, pakeme ya wis ra kanggo, kethoprak ; iki teatre tradisional jawa sing wis meh angslup ing surya. tembang jawa, macapatan, tari tari, pranata mangsa, jamu jawa, palintangan, tulisan jawa, lsp. kabeh sing tak sebut kwi mau isine jatidirinr wong jawa. nek kabudayan kwi ilang ilang uga wong jawa. mula saiki yo dipikirke...nek upacara nyembah ratu kidul ilang nurut aku kok ra masalah.

Lha nggih mulo niku mas, banyak yang memang sudah tergerus jaman. Saya pribadi, tidak bisa berbahasa jawa dengan baik dan benar, karena memang minimnya muatan pelajaran tersebut, baik dari sekolah, lingkungan, maupun pergaulan.

Kulo nggih pengen ngerti budaya2 seperti itu tetap dipertahankan. Apa yang njenengan lakukan untuk memelihara budaya tersebut? Agar saya juga dapat gambaran apa saja yang bisa saya lakukan.
Kembali Ke Atas Go down
wiwid
HanSip


Join date : 09.08.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 06, 2012 1:42 pm

Wah koq dadi rame ngene cah?..
Seneng aq nek diskusi koyo ngene.. Very Happy


Asmaraningtyas wrote:
ngono ya ngono mas...ning ya ra ngono. lha wong indian ki pancen suku asli amerika sing 'sengaja' disingkirke dari peradaban kok mas. ya isih wajar nek suku oindian kwi isih ngono ngene. ya ra beda karo suku baduwi lan suku anak dalam lan sebagian besar suku suku neng irian jaya. suku suku kwi durung kesenggol kemajuan, wawasan lan pikirane sich ketinggalan puluhan abad dibanding awake dhewe. dadi ya wajar nek kabudayane suku suku kwi termasuk suku indian neng amerika lan aborigin australia isih kaya kabudayan 5 -10 abad kepungkur. lha wong awake dhewe ki wis maju loh mas, masa upacara nyembah sing nunggu laut isih dilakoni. ya umpama diplesetke dadi 'upacara syukuran' kwi rak mung merga pikirane sing maju wis nulak ning atine rung wani ninggal merga isih percaya karo kuwasane sing nunggu segara kidul. arep nglakoni nyembah nyi rara kidul isin, arep leren wedi karo kwasane dhemit. mula nggo nyeneg nyenengke ati le muni "syukuran". lha kok seneng men dadi wong munafik ngono loh. iki jaman internet murah loh.

Yaw justru memang bukan sebaiknya begitu mbah?..
Kita sebagai suku/daerah yang tidak di'sengaja' disingkirkan dari perkembangan zaman harus lebih berusaha ekstra untuk melestarikan budaya peninggalan orang tua kita dulu?..

Tentunya yaw harus tetap mengikuti atau mensinergikan dengan perkembangan zaman, kalau tidak begitu pasti akan sangat sulit..
Inti dari upaya pelestarian itu kan agar paling tidak tetap diingat selamanya dan tidak menghilang begitu saja ditelan perkembangan zaman..

Loh, emang e biyen ki jeneng e 'upacara nyembah sing nunggu laut' pow mbah?..
Kuwi kan emang sebagai wujud syukur tow mbah?..
Wajar wae nek disebut syukuran..
Memang ndak secara langsung sama sing gawe laut sih, tapi menggunakan media/perantara yang nunggu laut mungkin rasa syukur tersebut bisa lebih diterima disisi-Nya.. :)
Kembali Ke Atas Go down
http://www.wonosari.com/forum
Asmaraningtyas
Camat


Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 06, 2012 1:52 pm

nek jenenge ya ora thok lek nyembah ratu kidul ngono, biasane jaman biyen sebutane larungan, utawa tiap daerah dhuwe jeneng dhewe dhewe. mung tujuane ya kuwi nyembah sing nunggu segara kidul. lah tembung syukuran kwi dicathekke wis keri keri iki dinggga ngaluske tembung.
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat


Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 06, 2012 1:57 pm

@ janu

biyen dhuk nalika aku isih ana ngomah aku ya sinau nabuh gamelan, sinau maca jawa, sinau macapatan. ning saiki aku wis kecabut saka akar budaya jawa kuwi merga urip neng paran, wis ra isa meneh kaya kuwi. mung nek bengi ya isih ngrungoke wayang saka radio, wacanku saiki ya isih majalah basa jawa, saiki aku lagi nyoba nyinau meneh thek kliwere keris, wayang, batik. sithik sithik aku ya ngumpulke tembung tembung jawa sing ndak kenal, karepku arep gawe kamus basa jawa sing super lengkap nggo peninggalan anak turunku...... nadyan neng GunungKidul dhewe wong tuwa wis ra gelem ngajari basa jawa anake, malah dha nganggo basa endonesa....
Kembali Ke Atas Go down
janu dewangga
KorLap


Join date : 11.05.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 06, 2012 3:19 pm

Asmaraningtyas wrote:
nek jenenge ya ora thok lek nyembah ratu kidul ngono, biasane jaman biyen sebutane larungan, utawa tiap daerah dhuwe jeneng dhewe dhewe. mung tujuane ya kuwi nyembah sing nunggu segara kidul. lah tembung syukuran kwi dicathekke wis keri keri iki dinggga ngaluske tembung.

Nah, mungkin karena mereka juga merasa tidak pas jika tujuannya untuk nyembah ratu kidul, maka terjadi pergeseran nama dan makna acara tersebut. Yang jelas, ngobrol2 dengan beberapa orang disana hampir semuanya sepakat bahwa acara itu dilaksanakan sebagai wujud syukur kepada Tuhan YME. Tentang labuhan yang masih berjalan, itu untuk menghidup-hidupi budaya.

Asmaraningtyas wrote:
@ janu

biyen dhuk nalika aku isih ana ngomah aku ya sinau nabuh gamelan, sinau maca jawa, sinau macapatan. ning saiki aku wis kecabut saka akar budaya jawa kuwi merga urip neng paran, wis ra isa meneh kaya kuwi. mung nek bengi ya isih ngrungoke wayang saka radio, wacanku saiki ya isih majalah basa jawa, saiki aku lagi nyoba nyinau meneh thek kliwere keris, wayang, batik. sithik sithik aku ya ngumpulke tembung tembung jawa sing ndak kenal, karepku arep gawe kamus basa jawa sing super lengkap nggo peninggalan anak turunku...... nadyan neng GunungKidul dhewe wong tuwa wis ra gelem ngajari basa jawa anake, malah dha nganggo basa endonesa....

Aku dadi kelingan mas/pak/mbah, kulo pernah damelke skripsi uwong aplikasi kamus basa jawa berupa website. Nah, nek mbok menowo njenengan sudi nularke pengetahuan basa jawa, supados kulo saged ngomong jowo sing bener, mbok mangke sareng2 damel media pembelajaran basa jawa. Men cah2 enom ki do ngerti budayane. Aku barang.
Kembali Ke Atas Go down
alventa
Pengawas


Join date : 24.06.11

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 06, 2012 7:12 pm

hehee.....bahasa jowo ki emang sulit-sulit gampang.....
Kembali Ke Atas Go down
http://instaforex.com/
Asmaraningtyas
Camat


Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 06, 2012 9:00 pm


ya kuwi sing tak arani.....
Asmaraningtyas wrote:
ya umpama diplesetke dadi 'upacara syukuran' kwi rak mung merga pikirane sing maju wis nulak ning atine rung wani ninggal merga isih percaya karo kuwasane sing nunggu segara kidul. arep nglakoni nyembah nyi rara kidul isin, arep leren wedi karo kwasane dhemit. mula nggo nyeneg nyenengke ati le muni "syukuran". lha kok seneng men dadi wong munafik ngono loh. iki jaman internet murah loh.

lha nek mung arep sinau basa jawa ya wis gek diwiwti wae bareng bareng...piye carane aku manut....
Kembali Ke Atas Go down
bendol
KorLap


Join date : 21.05.08

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Mon Sep 10, 2012 4:33 pm

mengapa kita tak belajar dari wali songo yang begitu toleran terhadap budaya lokal (jawa) tanpa harus menuduh syirik terhadap masyarakat yang 'masih' melestarikan tradisi.... ingat, kita ini masih manusia yang jauh dari sempurna, bahkan jika dibandingkan dengan para wali yang menyebarkan Islam di bumi Jawa ini.....salam moderat...
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Mon Sep 10, 2012 4:44 pm

jamane wis rubah mas, kahanan wis owah gingsir, secara sosiologis, geopolitis, tehnologis, ideologis kabeh wis owah. sing cocok jaman wali wis ra cocok jaman saiki. dadi aja terus terusan nempel jaman wali. awake dhewe dhuwe jaman dhewe...apa pingin diarani ketinggalan jaman?
Kembali Ke Atas Go down
alventa
Pengawas
avatar

Lokasi : http://instaforex.com/
Reputation : 5
Join date : 24.06.11

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Wed Sep 12, 2012 12:06 pm

walah simbah wis muncul meneh, neng ndi mbah?

_________________
Join with InstaForex | Indonesian Forex Forum |
Follow us on FaceBook | Keep Learning and Doing |
Kembali Ke Atas Go down
http://instaforex.com/
bendol
KorLap
avatar

Lokasi : Medan
Reputation : 2
Join date : 21.05.08

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 13, 2012 2:21 pm

tidak semua budaya (adat istiadat) bahkan (ini ajaran wali Allah) yang tidak sesuai atau bertentangan dengan budaya sekarang....jika ada orang yang mengatakan itu berarti dia merasa di level lebih tinggi daripada seorang Wali...he..he..he..gawat itu...
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 13, 2012 2:43 pm

apa kalau wali tuh dah segalanya?
jangan suka membatasi potensi diri mas, kalau saya yakin bakal bisa lebih baik dari wali manapun. lha mung padha padha manungsa kok ...soryy mas ya saya bukan termasuk golongan orang yg suka menyanjung orang lain dan meremehkan diri sendiri. wali kek waluh kek, weleh, wuluh kek...saya bisa lebih baik dari mereka... ga ada alasan untuk merendahkan diri dihadapan wali....
Kembali Ke Atas Go down
janu dewangga
KorLap
avatar

Lokasi : Semin
Reputation : 0
Join date : 11.05.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 13, 2012 10:47 pm

bendol wrote:
tidak semua budaya (adat istiadat) bahkan (ini ajaran wali Allah) yang tidak sesuai atau bertentangan dengan budaya sekarang....jika ada orang yang mengatakan itu berarti dia merasa di level lebih tinggi daripada seorang Wali...he..he..he..gawat itu...

Saged maringi contoh mboten?
Kembali Ke Atas Go down
Asmaraningtyas
Camat
avatar

Lokasi : Karangmojo
Reputation : 39
Join date : 08.01.09

PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   Thu Sep 13, 2012 11:50 pm

alventa wrote:
walah simbah wis muncul meneh, neng ndi mbah?

wingi mudik kena macet, kekeselen, awak lungkrah terus lara. ga OL wong awake ra kuat. ya maklum wis tuwa, arep mangkat mulih kampung bengine ra turu. mlaku awan kena macet berpuluh puluh jam, stressed ngantuk, lesu, ga ana sing ngganteni, mbahmu wedok isane mung turu karo takon ;sampai mana mbah?' cape dech...
balik tangerang macet meneh. tekan omah rong minggu ambruk....ben ndina dikeroki...
Kembali Ke Atas Go down
Sponsored content




PostSubyek: Re: Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012   

Kembali Ke Atas Go down
 
Sedekah Laut di Pantai Baron, 29 Agustus 2012
Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas 
Halaman 2 dari 2Pilih halaman : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
FKOGK :: ALL ABOUT GUNUNGKIDUL :: Transportasi dan Wisata-
Navigasi: